עם בואו של החורף מגיעים גם הווירוסים. חשוב לדעת שווירוסים אינם מתפתחים כתוצאה מחשיפה לקור, אלא דווקא כתוצאה ממקומות סגורים שאינם מאווררים, אז קל יותר לווירוסים לטייל באוויר ולעבור מאדם לאדם. העובדה שהמערכת החיסונית של תינוקות עדיין נמצאת בשלבי התפתחות, הופכת אותם למטרה נוחה לווירוסים, ואכן ניתן לראות שמרבית התינוקות עד גיל שנתיים סובלים בתדירות גבוהה ממחלות צינון שכוללות גם שיעול וליחה. לרוב אין צורך לפנות לרופא כיוון שהמחלות חולפות מעצמן, אך עם זאת ישנם מקרים חריגים.
מתי כדאי לגשת לרופא?
בקרב תינוקות עד גיל שלושה חודשים, תסמיני הצינון עלולים להיות מטעים ולהתפתח למחלות כמו דלקת ריאות, שעלת או ברונכיטיס. לפניכם תסמינים שונים אשר מצריכים בדיקה של רופא:
- שיעול טורדני, סירוב לאכול – שיעול טורדני וסירוב לאכול עלולים להעיד על כך שהתינוק שלכם סובל לא רק מצינון.
- חום מעל 38 מעלות לתינוק רך עד גיל 3 חודשים – חום הוא אינו בעיה בפני עצמה, אלא הדרך של הגוף להודיע לנו שמחוללת בגוף מלחמה בנגיף, חיידק או וירוס. עם זאת, חום בקרב תינוקות עד גיל 3 חודשים עלול להיות מסוכן, ועל כן יש צורך לקבל טיפול מיוחד להורדת חום.
- קוצר נשימה – קוצר נשימה הוא תוצאה של ליחה המצטברת בריאות ומקשה על התינוק לנשום. מכשיר אדים יכול לסייע במקרה זה, אך מומלץ לפנות לרופא שכן יתכן וטיפול אינהלציה יהיה עדיף.
- ישנוניות ואדישות – ישנוניות ואדישות מאפיינות אדם חולה. אם אתם סבורים שהתינוק שלכם ישן יותר וממעט להגיב לגירויים מהסביבה, מומלץ לגשת לרופא. לחלופין, עצבנות חריגה מהווה גם היא התנהגות בלתי שגרתית שדורשת בדיקה, בתנאי שיש תסמינים נלווים של שיעול, חום וכדומה.
מה ניתן לעשות כדאי להקל במקרים קלים
כפי שאנו המבוגרים לא ניגשים לרופא במקרים של צינון ושיעול אלא מטפלים בעצמנו באמצעות תכשירים הזמינים בבית או בבית-המרקחת ללא מרשם, כך ניתן לטפל גם במקרים קלים מהם סובל התינוק – מקרים שלא מצוינים בסעיף מעלה.
- מכשיר אדים – מכשיר אדים הוא מכשיר המכיל מים, ובתהליך של רתיחה משחרר לאוויר אדים אשר פותחים את הנשימה. המכשיר אידיאלי למקרים של צינון ואף סתום וגם מקלים על שיעול. את המכשיר מומלץ להציב במרחק של 1-2 מטרים מהתינוק.
- שתיה מרובה – כתוצאה מהשיעול והצינון הגוף מאבד נוזלים, ואם התינוק סובל מחום, אזי גם אז הוא מאבד נוזלים. השתייה מסייעת לגוף לשמור על ערנות ולהילחם בנגיף ומונעת מצב של התייבשות.
- סירופ לשיעול – מומלץ לתת סירופ לשיעול כשנראה שהשיעול של התינוק מכיל ליחה. בבית המרקחת ישנם סירופים לשיעול ללא מרשם רופא, כשחשוב להתייעץ עם הרוקח/ת בנוגע לתסמינים ולמאפיינים של השיעול מהם סובל התינוק. במידה ויש לכם סירופ בבית, חשוב לבדוק את תאריך התפוגה שלו ובכל מקרה לא לתת לתינוק סירופ ששוכב בארון התרופות כבר זמן מה.
מרחבי הרשת:
מטרנה – שיתוף פעולה מעניין עם עמותת ער"ן – תמיכה נפשית להורים לאחר לידה
מפת האימהות: פיתוח משותף לחברת הסטארט אפ JAMA וחברת מטרנה