למרות ההתרגשות הגדולה, סוף ההריון איננו פשוט עבור אף הריונית וכאשר השבוע ה-38 מגיע, רובנו מייחלות ומבקשות ללידה שתגיע כמה שיותר מהר. נוזלים מצטברים, הגוף הופך כבר, קשה לבצע פעולות פשוטות כמו מעבר מישיבה לעמידה, הליכה שלא לדבר על לישון או לאכול.
בהקשר זה, יש כמה סיבות חלקן קשורות לאם ההרה וחלקן לעובר המעודדות התערבות המעודדת את הלידה להגיע. הסיבות העיקריות הן ירידת מים ממושכת כזו שאיננה מובילה לצירים, עלייה חדה ברמות לחץ הדם, סוכרת או רעלת הריון, גירוד קיצוני לקראת סוף ההריון, מצוקת עובר, מיעוט מי שפיר ותנועה מופחתת בתנועות העובר. יחד עם זאת, נשים שמסיימות את השבוע ה-41 להריון במקרים רבים תזורז לידתן.
אילו שיטות קיימות בכדי לזרז את הלידה ?
- בלון- מחדירים סוג של בלון המחובר למאין צינורית המעודדת פתיחה הדרגתית של צוואר הרחם ומובילה ללידה.
- שיטה הורמונלית – מחדירים לגוף פרוסטגלנדינים המרככים את צוואר הרחם ומעודדים התקצרות ופתיחה של הצוואר. בדרך כלל מרגע מתן החומר, תוך שעתיים מתחילים להופיע צירי לידה.
- פיטוצין – שיטה זו נהוגה אך ורק כאשר צוואר הרחם מחוק ופתוח. הפיטוצין גורם גם הוא לכיווץ של הרחם ולהופעה של צירי לידה.
- פקיעת מי שפיר – מדובר בפקיעה מלאכותית. שיטה זו מתבצעת גם כן כאשר צוואר הרחם פתוח וראשו של העובר פונה כלפי מטה. התהליך מתבצע באמצעות מכשיר מיוחד שבעזרתו נפקעים הקרומים.
- הפרדת קרומי השק מהרחם – סטריפינג – מבצעים זאת אך ורק כאשר צוואר הרחם פתוח והתהליך כולל הפרדה של קרומי השק מדופנה של הרחם.
כל תהליך של זירוז מתבצע תוך בקרה רפואית צמודה, לעתים רק בחדר הלידה.