להיות הורה משמעותו לימוד עצמי – לפני ותוך כדי תנועה. אמנם אנו נולדים עם איזשהו אינסטינק בסיסי אך יש דברים שחשוב לדעת עוד לפני שאנו מביאים את התינוק הבית. הנה כמה מהשאלות והתשובות הנפוצות ביום שהורים טריים שואלים…
איך שומרים על התינוק?
לתינוק יש כמה צרכים בסיסיים בחודשיו הראשונים:
- היגיינה וניקיון – חשוב לשמור על סביבה נקייה שבה התינוק נמצא. בשלבים אלה מערכת החיסון שלו עדיין נבנית ומתחזקת, לכן חשוב לשמור על אזור שינה נקי, להחליף את המצעים אחת לכמה ימים, להחליף פעמיים ביום את בגדי התינוק, לקלח אותו פעם ביום ולהחליף את החיתול שלו בין 6-8 פעמים. לפני ששמים חיתול נקי יש לוודא שהאזור של החיתול נקי משתן וצואה, יש לחטא את המקום, לוודא שהוא יבש, לשים משחת החתלה ורק אז להניח חיתול חדש. חשוב לוודא שהחיתול לא לוחץ מדי מה שעלול לגרום לגירויים.
- בדיקות רפואיות – אילו בדיקות יש לעשות לתינוק ומתי? לאחר הלידה כל תינוק מקבל ויטמין K במטרה להפחית את הסיכוי לזיהום. בדיקת אפגר הבודקת חמישה מדדים: דופק, נשימה, טונות, תגובה לגירומיים ומתח שרירים נבדקים. החיסון הראשון הוא נגד צהבת ולאחר מכן לוקחים 22 בדיקות מכמה טיפות דם בודדות. בימים הראשונים אחרי הלידה, תגיעו עם התינוק לטיפת חלב עם פנקת החיסונים. בגיל חודש מחסנים שוב בצהבת, בודקים את משקלו של התינוק, הגובה והיקף הראש.
- האכלה – כאן זה מאוד משתנה בהתאם לדרך שבה בחרתם להזין את התינוק – תחליף, חלב אם או שילוב של השניים. בכל מקרה, קיבתו של תינוק שרק נולד הינו קטנה וככל שעוברים הימים היא גדלה. חלב אם נחשב לדליל יותר בהשוואה לתחליפי חלב ולכן אם את מניקה, כנראה שהתינוק יחוש צורך לאכול לעתים תכופות יותר.
- שינה – הדבר מתקשר באופן ישיר גם להאכלה אך גם לאופי של התינוק. יש תינוקות יותר סקרנים, כאלה שישנים פחות טוב ויש תינוקות שישנים רצוף. אם את מניקה, סביר להניח שהתינוק יישן פחות רצוף בחודשים הראשונים ובכל מקרה, יש כל מיני טיפים הקשורים להאכלה ושינה, לכן שווה להיעזר בבעלת מקצוע מנוסה.
- חום הגוף – הורים רבים מתלבטים האם להדליק לתינוק מזגן או חימום, כמה שכבות עלינו להביש אותו וכדומה… בקיץ שכבה אחת מספיקה לגמרי, במידה והבית לא קפוא מהמזגן. ניתן להפעיל מזגן אבל עדיף לכוון אותו לטמפרטורה סבירה ולוודא שהחדר בטמפרטורה של 24 או 25 מעלות.