אפידורל

נשים הרות שומעות את המושג אפידורל ולא ממש מבינות עד הסוף מה  זה, מה המשמעות של זה ואיך זה בכלל קשור ללידה. המאמר הבא בא לעשות לנו קצת סדר.

אז מה זה אפידורל?

אפידורל זו זריקת הרדמה שנעשית לחלל האפידורלי  המקיף את תעלת העצבים של חוט השדרה ומטרתה לחסום כאב.

איך מקבלים אותו?

השלב הראשון הוא בעצם שלב ההחלטה. כלומר עלייך לבוא מוכנה ולספק את המידע בבית החולים כי אתם מעוניינת בלידה עם אפידורל. כשהלידה נמצאת בשלב מתקדם, מתחילים בהזרמת אינפוזיה ומחכים למרדים.

מדובר בשלב עם דריכות רפואית. בשלב ההזרקה יבקש המרדים שתשכבי על הצד, סוג של מנח עובר או לשבת על המיטה בצורה מכופפת. טרם ביצוע הזריקה יש אלחוש ובסיומה נותרת צינורית גמישה.

אפידורל טוב או רע?

יש המון דעות רפואיות ומקצועיות לגבי זריקת אפידורל אבל חשוב להבין שזה לא אומר שזה טוב או רע. אם באים מוכנים ויודעים שמדובר בהליך רפואי הכולל בדיקת לחץ דם, אינפוזיה וקטטר להוצאת השתן. יחד עם זאת, חשוב לדעת כי מדובר במשהו רפואי, כלומר אם עד עכשיו הגוף שלנו הוא זה שהנחה אותנו לגבי מה עלינו לעשות בלידה, מרגע מתן הזריקה, לצוות יש תפקיד מרכזי במהלכה והוא זה שינחה אותך לגבי מה לעשות. במידה ותצטרכי לעבור ניתוח קיסרי דחוף, רוב הסיכויים שלא תצטרכי הרדמה כללית, אלא פשוט יוגבר האילחוש האפידורלי.

מה היתרונות והחסרונות של אפידורל?

ב-95% מהמקרים, זריקת האפידורל עובדת ואז היא חוסמת את הכאבים שמתלווים לצירים וללידה עצמה ולכן מדובר בהקלה עצומה. לעתים אפידורל יכול לגרום לעיכוב בלידה מה שמצריך לידה בניתוח קיסרי ואף במצבים מסוימים מעודד חתכים. בנוסף, נמצא כי נשים שבוחרות בזריקה זו בסופו של דבר פחות שבעות רצון מהלידה  עצמה. לכן, מרגע מתן הזריקה חשוב להרפות את הגוף ולשחרר, לנוח ואפילו אולי לישון. מצד שני, כשהפתיחה מתקדמת, כן חשוב לשמור על תנועתיות באגן ולעזור לעובר להשתרש בתעלת הלידה.

מתי נמנעים הרופאים מלתת אותו לנשים יולדות?

  1. כשיש קעקוע בטווח של עד סנטימטר מהמקום שצריך להזריק את הזריקה
  2. במצבים של בעיות בתהליך הקרישיות
  3. כאשר הלידה במצב מתקדם. מדובר בהליך שלוקח זמן, שכן יש לבצע עירוי וגם לוקח זמן עד שחומר ההרדמה מתחיל לפעול.
  4. במצבים של זיהומים בעור.
  5. אלרגיה לחומר הרדמה.

 

מרחבי הרשת:

מטרנה – שיתוף פעולה מעניין עם עמותת ער"ן – תמיכה נפשית להורים לאחר לידה

מפת האימהות: פיתוח משותף לחברת הסטארט אפ JAMA וחברת מטרנה